Fotoğraflarınıza bakan kişilerin kendilerinden birşeyler bulmasına ve fotoğraflarınızdan etkilenmesine katkı sağlayacak bir kısım kurallara ilişkin yazı dizilerimize devam ediyoruz. Bu yazımızda boşluk kuralı ve soldan sağa kuralı hakkında konuşacağız.
Boşluk Kuralı
Hepimizin kendi alanımıza ihtiyacı var, değil mi? Fotoğraflarımızdaki konular da öyle!
Boşluk kuralı, konunuzu fotoğraflarken önünde arkasından daha fazla boşluk olması gerektiği anlamına gelir.
Örneğin, nesneniz çerçevenin sol tarafındaysa ve yüzü sağa dönükse. Boşluk Kompozisyonu Kuralı’na gidin – böylece öznenizin çerçevenin içine baktığını ve çerçevenin dışına çıkmadığını hissetmenizi sağlar.
Bir izleyici olarak, öznemizin nereye gideceğini dört gözle bekleme eğilimindeyiz. Örneğin aşağıdaki yelkenli çerçevenin sağ tarafına doğru yönelmiş olsaydı, bizi fotoğrafın dışına çıkarırdı.
Teknenin denizde ilerlerken öndeki uzaya doğru hareket ettiğini zihinsel olarak hayal edebiliriz.
Bu resimde devamlılık sağlar.Fotoğrafta uzayın kuralı basitçe bir cismin hareket ettiği, baktığı veya işaret ettiği yönün önüne görsel boşluk ekleyerek hareket ve yönü ima etmek ve izleyicinin gözünü yönlendirmek eylemidir.
Oldukça basit değil mi? Bu kural, görsel alanı nereye yerleştireceğimizi ya da başka bir deyişle öznemizi görüntüde nereye yerleştireceğimizi söyler. Resme tekrar bakın ve önce nereye baktığınızı düşünün. İkinci olarak nereye baktın? Büyük ihtimalle aynı yöne baktınız ve orada hiçbir şey olmadığı için gözünüz tekrar ana nesneye çevrildi.
İnsan beyni böyle çalışır. Ve bunu bilmek, fotoğrafçıya bir görüntünün nasıl oluşturulacağı ve konuyu maksimum ilgi için görüntüde nereye yerleştireceği konusunda muazzam bir güç verir.
Soldan Sağa Kuralı:
“Bir resmi soldan sağa okuyoruz” derler ve bu nedenle – bir resimde gösterilen herhangi bir hareket soldan sağa doğru akmalıdır.
Bir görüntüyü sağdan sola değil, soldan sağa okumaya/bakmaya alıştığımız için, bu tür fotoğraflara insanlar daha çok bakarlar ve hoşlanırlar.Hareket eden bir nesnenin önüne boşluk koyarak hareket ve yön hissi verirsiniz. Ve bir bonus olarak, izleyicinin gözünü resminize yönlendirirsiniz.
Fotoğrafta Boşluk Kuralı Diğer Kompozisyon Kuralları ile Birleşiyor
Hatırlanması gereken bir şey var ki, bir görüntünün kompozisyon açısından sağlam olması için, üçler kuralı veya denge kuralı gibi diğer kompozisyon kurallarıyla birlikte boşluk kuralını da kullanmanız gerekir.
Mekanın kuralını tam bir kompozisyon kuralı olarak değil, görsel olarak hoş bir görüntü oluşturmak ve izleyicinin gözünü istediğiniz yöne yönlendirmek için nesnenizi bir görüntüde nereye yerleştireceğinizi bilmenize yardımcı olan bir kural olarak düşünün. Denge kapalı olsa bile, uzayın kuralı nedeniyle görüntü kompozisyon açısından güçlü kalır.
Fotoğrafta Uzayın Kuralı Hikayeyi Anlatmaya Yardımcı Oluyor
Boşluk kuralının güçlü bir kullanımı, bir fotoğrafın hikayesine yardımcı olmaktır. Resme baktığınızda boşluk kuralının her bir resmi nasıl etkilediğini belirleyin.
Kendinize aşağıdaki soruları sorun :
- Hangi görüntüyü tercih edersin?
- Boşluk kuralı, resimler arasındaki hikayeyi nasıl değiştirir?
- Bir sörfçü gün için bitmiş görünüyor ve diğeri hala sörf yapıyor mu?
- Görüntüler arasında farklı bir his var mı?
İnsan olarak önce objenin gözlerine sonra da gözlerin baktığı yöne bakma eğilimindeyiz. Bir fotoğrafçı olarak bu bizim avantajımıza olabilir. Bize izleyicinin gözlerini görüntünün etrafında çok özel bir şekilde yönlendirme yeteneği verir.
Bir fotoğrafa bakın. Gözlerinizin görüntüye nereden girdiğini, nerede ikinci, üçüncü ve benzeri hareket ettiğini zihinsel olarak not edin. Bakalım gözünüzün bu resimde nasıl hareket edeceğini tahmin edebilecek miyim?
- Gözleriniz görüntüye ilk nerede girdi?
- Gözlerin daha sonra nereye taşındı?
Çoğu izleyici onun yüzüyle başlayacak ve onun baktığı yere doğru ilerleyecektir. Sonra gözler ona dönecek. Bunun nedeni beynimizin daha fazla bilgi almaya çalışmasıdır.Neye baktığını bilmek istiyoruz ve diğer görsel ipuçlarını anlayarak bunu çözebiliriz.İzleyici ona döndüğünde, ne yaptığını belirlemek için ellerine gidecek ve son olarak, nasıl giyindiği ve neye baktığı gibi görüntünün ayrıntılarını fark etmeye başlayacak.
Bir alanda bisiklet? Garip. Ancak bisikletin konumu ve baktığı yön, gözünüzü görüntüye yönlendiriyor.
Aşağıdaki resme bir bakın ve resme bakarken gözünüzün nereye girdiğine ve hareket ettiğine dikkat edin.
Bu resimde neye baktığını merak etmiyor musunuz? Bu düşünce, izleyicinin gözlerini takip etmesine ve görüntüye bakmasına neden olur. Doğrudan arkasındaki alan oldukça basit, bu yüzden gözünüz orada uzun süre oyalanmaz ve eğer öyleyse, çatının çizgileri ve rengi sizi ona geri getirir.
Fotoğrafta boşluk kuralı, çoğu zaman gözden kaçan ve nadiren üzerinde düşünülen bir kuraldır. Ancak bu kuralı anlayarak ve uygulayarak, nesnenizi maksimum etki için tam olarak nereye yerleştireceğinizi bileceksiniz. Bu kural aynı zamanda, bir izleyicinin görüntüye nereden girdiğini ve görüntüyü izledikten sonra gözlerinin nereye gittiğini kontrol etmenizi sağlayarak, hikayeyi nasıl anlatılmasını istediğinizi anlatmanıza olanak tanır.
Tekrarlar mükemmelleştirir ve bu kural bir istisna değildir. Konunuzu boşluk kuralına göre yerleştirmeye başladığınızda, bu konuda daha yetkin olacak ve görsel olarak daha çekici görüntülerle daha iyi bir fotoğrafçı olacaksınız.