Her işletme yüksek ve düşük satışların olduğu zamanlar yaşar. Ancak, ister yeni bir Etsy mağazası sahibi olun, ister Etsy’de uzun zamandır satış yapıyor olun, mağaza görünümlerinizde veya satışlarınızda düşüş eğilimini fark etmek hepimizi son derece üzüyor ve motivasyonumuzu kaybetmemize neden oluyor. Peki bunun geçici bir durum olup olmadığını nasıl anlarsınız? Sorunun asıl sebepleri nasıl bulunabilir? Nasıl bir eylem planına ihtiyacınız var? 

Yıldan yıla mağaza performansı mağazalara göre değişkenlik göstermesi normal olup, mevsimsellik, listeleme sıklığı ve sattığınız ürünler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu nedenle Mağaza istatistiklerinizi daha önceki tecrübelerinize istinaden değerlendirmenizde fayda var. 

Ancak tecrübeleriniz size bir problem olduğunu söylüyor ise müteakip maddelerdeki adımları uygulamanızda fayda var.

1. Verileri toplayın

Mağaza İstatastikleri aracı, mağazanızın satışları, faaliyetleri ve trafik kaynakları hakkında istatistikler ve bilgiler sağlar. İstatistiklerinizi görüntülemek için oturum açın ve Mağazanız > Hızlı bağlantılar > İstatistikler’e gidin. Üst menüden ve genel bakış sekmesinden bir tarih aralığı seçerek görüntülemelerinizin, favorilerinizin, siparişlerinizin veya gelirinizin grafiklerini görebilirsiniz. Bu kontrol panelinin altında, trafik kaynakları, anahtar sözcükler, görüntülenen sayfalar ve favori listeleme dahil olmak üzere, insanların mağazanızı ve ürünlerinizi nasıl buldukları hakkında bilgiler bulacaksınız. (Eğer reklam veriyor iseniz bu ürünleriniz ile ilgili ilave bilgilere reklamlar kısmında ulaşabilirsiniz.)

Hangi metriklere odaklanılacağını ve sayıların nasıl yorumlanacağını öğrenerek işinizi geliştirmek için Mağaza İstatistiklerini bir araç olarak kullanın.

Hesaplanması gereken en yararlı ölçümlerden biri, en iyi şekilde birkaç ay veya daha uzun bir süre boyunca ölçülen görüntüleme-satış oranınız veya dönüşüm oranınızdır. Geçen yıl Ocak’tan Nisan’a kadar 1.000 görüntüleme ve 20 satış elde ettiğinizi, oysa bu yıl 800 görüntüleme ve 20 satış elde ettiğinizi varsayalım. İlk başta, daha fazla görüntülemeniz olduğu için mağazanız geçen yıl daha iyi performans gösteriyormuş gibi görünebilir. Ancak, dönüşüm oranınıza bakıldığında, geçen yılla karşılaştırıldığında bu yıl görüntüleme başına daha fazla öğenizin satıldığını görebilirsiniz. Bu, ürünlerinizi daha iyi tanımladığınız, soruları önceden tahmin ettiğiniz ve ziyaretçilerinizin daha büyük bir yüzdesini alıcıya dönüştürdüğünüz anlamına gelebilir.

Dönüşüm oranınızı nasıl hesaplayabilirsiniz:

Dönüşüm oranı = toplam satış sayısı ÷ toplam görüntüleme sayısı x 100

Örnek:

Geçen yıl: 20 satış ÷ 1.000 görüntüleme = 0,02 x 100 = %2

Bu yıl: 20 satış ÷ 800 görüntüleme = 0,025 x 100 = %2,5

Geçen yılın görüntülemelerinde, favorilerinde ve siparişlerinde bir düşüş görürseniz, en iyi trafik kaynaklarınızı, anahtar kelimelerinizi, görüntülenen sayfalarınızı ve yıldan yıla favorilerinizi karşılaştırmak nelerin değiştiğine dair ipuçları sağlayabilir. Elinizdeki verileri parça parça ayırarak inceleyin. 

Trafik kaynakları, ister Etsy aracılığıyla ister Etsy dışındaki kaynaklardan olsun, insanların mağazanıza nasıl ulaştığını söyler. Görüşleriniz bu yıl geçen yıla göre düştüyse, özellikle hangi görüşler azaldı – Etsy dışında? Etsy’de mi? Trafikteki düşüş Etsy dışı kaynaklardan geliyorsa, geçen yılki trafiğin büyük bir kısmı, bir blogda yer almak gibi tek seferlik bir promosyondan mı geliyor? 

Düşen Etsy arama trafiğiyse, bu yılki en yüksek anahtar kelime trafiğinizi geçen yılla karşılaştırmanızda fayda var. Hangi anahtar kelimeler eksik ve bunlar nasıl değişmiş olabilir?

En iyi anahtar kelimeler, anahtar kelimelerinizden hangilerinin (başlıklarınızda ve etiketlerinizde) en iyi ve en kötü performansı gösterdiğini gösterir. Hâlâ aynı yüksek performanslı etiketleri kullanıyor musunuz? Belirli bir kelime veya kelime öbeğinin size çok sayıda görüntüleme getirdiğini görürseniz, onu geçerli tüm etiketlerde ve başlıklarda kullandığınızdan emin olun. İlanlarınızdaki bazı etiketlerin mağaza istatistiklerinizde hiçbir zaman anahtar kelime olarak görünmediğini fark ederseniz, bunları başka kelimeler veya ifadelerle değiştirmeyi deneyin. Nasıl performans gösterdiklerini görmek için yeni anahtar kelimeler eklerken bir gözünüz istatistiklerinizde olsun ve buna göre ince ayarlar yapın. Ek olarak, belirli bir anahtar kelimenin popülaritesindeki bir düşüş, o anahtar kelimeyi kullanarak daha önce yaptığınız kadar çok girişinizin olmadığı anlamına gelebilir. 

Görüntülenen sayfalar ve favori listeleme, en popüler listelemelerinizi görüntüler. Hala geçen yılın en iyi performans gösteren ürününü sunuyor musunuz? Popüler bir ürünü sunmayı bıraktıysanız veya yenilemeyi unuttuysanız, bu durum mağazanıza gelen trafiğin azalmasına neden olabilir.

Sayıları Anlamlandırın 

Rakamlarınız gerçekten düşüyor mu? Dükkanınızın başının belada olduğunu belirlemeden önce şu noktaları göz önünde bulundurun:

Bu yıl henüz bitmedi. Bu yılı geçen yılla karşılaştırıyorsanız, ancak bu yılın hala devam ettiğini düşünmüyorsanız, Mağaza İstatistikleri grafikleri yanıltıcı olabilir. Endişelendiğiniz zaman dilimini her zaman bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırın. Mağazanızın bu yılki performansını geçen yılla karşılaştırmak için açılır menüden Belirli Tarihler’i seçin.

Bir temel oluşturun. Yeni satıcılar, karşılaştırma için bir ölçüt olmadan mağazalarının başarısını ölçmekte zorlanabilirler. Arkanızda tam bir iş yılı yoksa, yıldan yıla trafik yerine aydan aya trafiğe bakabilirsiniz, ancak mağazanıza giden doğal trafik modellerini gözlemlemenin zaman alacağını unutmayın — ve aydan aya gelgitler doğaldır. Çoğu işletmenin yıl boyunca doğal bir döngüsü vardır, bu nedenle aydan aya bakmak her zaman gerçek bir düşüşün göstergesi değildir.  Geçen yılınızla karşılaştırmanız, aynı sezonda alıcıların mağazanızla nasıl etkileşim kurduğu konusunda size daha iyi bir fikir verecektir. Mümkün olduğunda, en az bir ay ve en fazla üç aylık dönem olmak üzere daha geniş bir zaman dilimindeki istatistiklerinize bakmanızı öneriyoruz, Hepimiz bir veya iki hafta yavaş geçirebiliriz. Küçük zaman dilimlerine fazla odaklanmamak ve istatistiklerinize ve trafik sağlığınıza daha bütünsel bir şekilde bakmak çok önemlidir. 

Mevsimselliği düşünün. Mevsimsel trafik kalıpları, kategoriye ve bireysel mağazaya göre değişir. Belli kategorilerde satış yapan dükkanlar, mevsim geçişlerinden diğerlerine göre daha fazla etkilenebiliyor. Örneğin düğün ve mücevher satıcıları, en yoğun düğün sezonu ve Anneler Günü’nün (bazı ülkelerde) geçtiği ve Noel sezonunun henüz başlamadığı yaz sonunda trafikte düşüşler görebilir. Ürün kategorinizde yaygın olan mevsimsel kalıpları tanıyarak, neyin normal neyin normal olmadığını öğrenebilirsiniz.Meslektaşlarınızın ateşini ölçmek için alanınızla ilgili blogları takip etmenizi ve çabalarınızı ve trafik modellerinizi belgelemek için bir iş günlüğü tutmanızı öneriyoruz.  İşinizin geçmişini ne kadar çok takip ederseniz, sizin için ‘normal’ olanın nabzını o kadar çok atarsınız. Daha yavaş aylarınızın yaz aylarında olduğunu biliyorsanız, sadece büyük bir pazarlama kampanyası planlamayın, bunu belgeleyin, böylece gelecek yıl bununla nasıl mücadele edeceğinizi bilirsiniz.”

Rakamların ötesine bakın

Mağaza İstatistikleri, mağazanız hakkında bilgi toplamakta ne kadar yardımcı olursa olsun, hikayenin yalnızca bir kısmını anlatır. Eşsiz işinizde rol oynayan çeşitli faktörleri inceleyerek, mağazanızda olup bitenlerin daha eksiksiz bir portresini ortaya çıkarabilirsiniz. Örneğin, bir düşüş görüyorsanız, geçen yıl mağazanızda yaptığınız işlemleri tekrar düşünün. Öğeleri daha sık listeliyor muydunuz? Başlıklarınıza, etiketlerinizi ve listeleme açıklamalarınıza ince ayar yapmak için daha fazla zaman harcadınız mı? Tanıtılan Listelemelere daha fazla mı harcıyordunuz? Son zamanlarda mağazanızın trafiğinde veya satışlarında meydana gelen bir düşüş, bu önemli başarı faktörlerine harcanan zamanın azalmasını yansıtıyor olabilir. Yıl boyunca gerçekleştirilen mağaza eylemlerinin bir günlüğünü tutmak, hangi eylemlerin mağazanız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu çözmenize yardımcı olabilir.

Mağazanızın görüntüleme, satış veya her ikisinde düşüş yaşadığını belirledikten sonra, bir eylem planı oluşturmak için kendinize aşağıdaki soruları sorun.

Ürünleriniz güncel mi?

Ürün grubunuzu en son ne zaman yenilediniz? Üç yıl önce popüler olan bir ürün, piyasaya çıktığınızdan bu yana alışveriş yapanların ilgisini kaybetmiş olabilir. Trendlerin zaman içinde değişmesi doğaldır. Yeni ürünleri ve mevcut tasarımların yeni sürümlerini tanıtarak yeni müşteriler çekmeye ve tekrar alıcıları teşvik etmeye yardımcı olabilirsiniz. 

Mağazanız arama için optimize edilmiş mi?

Ürünler, yalnızca kolayca bulunabildiklerinde iyi performans gösterebilir. Ürünlerinizi Etsy araması için optimize etmek, kendinizi alışveriş yapanların yerine koymayı ve sizin için çalıştıklarından emin olmak için başlıklarınızı ve etiketlerinizi düzenli olarak yeniden gözden geçirmeyi gerektirir. Belirli bir anahtar kelimede düşüş görüyorsanız, anahtar kelimenin işinizle ve alışveriş yapan toplulukla hâlâ alakalı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.. Bazen olaylara atıfta bulunma şeklimiz trendler ve zaman geçtikçe değişir. 

Bir ürünü en son ne zaman listelediniz?

Ne kadar çok ürün listelerseniz, alışveriş yapanların mağazanızı bulma şansı o kadar artar. Daha yüksek sayıda listeleme, daha yüksek sayıda satışla ilişkili olma eğilimindedir. “Girişlerinizden” gelen trafiğin azalması, yeterli girişinizin olmadığı anlamına gelebilir. Yıldan yıla trafikte yaşanan düşüş, bu yıl daha az öğenin listelenmesinin sonucu olabilir. Yeni öğeleri listelemek ve mevcut öğeleri süreleri dolmadan önce yenilemek için kendinize hatırlatıcılar ayarlayın (veya öğelerinizi otomatik olarak yenilenecek şekilde ayarlayın). Sene sonuna kadar  listelemek istediğiniz öğe sayısı için bir hedef belirleyin ve bu hedefi tutturmak için mücadele edin.

Etsy mağazanızda yeterince zaman harcıyor musunuz?

Mağazanızı inşa etmek için ne kadar çok zaman, çaba ve düşünce harcarsanız, muhtemelen ondan o kadar çok verim alırsınız. Mağaza İstatistikleriniz, Etsy mağazanızda haftada kaç saat çalıştığınızı ölçmediğinden, mağazanıza ayırdığınız zamanın ve bunu nasıl harcadığınızın kaydını tutun.

İşletmenizi Etsy haricinde pazarlamak için ne yapıyorsunuz?

Sosyal medya, kendi web siteniz, diğer satış platformlarında ürünlerinizi pazarlamaya çalışın.  Mağazanıza gelen sosyal medya trafiğinde bir düşüş görüyorsanız, hedef pazarınıza hitap eden düzenli gönderiler oluşturmanın yollarını arayın.